Pizza na gryczanym cieście
Składniki:
(na 2 pizze okrągłe lub jedną z blachy piekarnikowej)
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 ml wody
- 500 g mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną niepaloną)
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju do ciasta
- olej do natarcia rąk i posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie z cukrem, odstawić na kilka minut. Mąkę gryczaną w misce wymieszać z solą, dodać wodę z drożdżami, olej, wymieszać łyżką ciasto (ręką się nie da, bo to ciasto się bardzo klei). Odstawić ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formę, na której będziemy piec, wysmarować olejem. Ciasto podzielić na 2 części i rękoma umoczonymi w oleju wyłożyć formę. Później ciasto trzeba jeszcze polać olejem i można je wygładzić i "wyciągnąć".
Na tak przygotowane ciasto układamy swoje ulubione dodatki. Brzegi pizzy powinny być dobrze wysmarowane olejem, są wtedy bardziej chrupiące.
Pieczemy w nagrzanym do 200-220 stopni piekarniku przez ok 12-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz