Bezglutenowy, wegański placek z kaszy gryczanej z borówkami
Składniki:
400 g kaszy gryczanej niepalonej
200 g daktyli suszonych
200 g dojrzałego banana
250 g borówek
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną niepaloną zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 12 godzin.
Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aż zmiękną. Odlać wodę. Jeśli masz mocny sprzęt to długie moczenie daktyli nie będzie konieczne, ale pamiętaj: te słabsze urządzenia mogą umrzeć śmiercią tragiczną jeśli potraktujesz je daktylami.
Odlać wodę z kaszy i porządnie ją przepłukać przez sito.
Zblendować na gładko banany i daktyle. Dodać odcedzoną kaszę i zblendować wszystko dokładnie.
Ciasto przełożyć do foremki na tartę (śr. 30 cm). Wyrównać ciasto i wyłożyć na nim borówki. Lekko je wcisnąć w ciasto.
Placek piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz