Sernik na zimno o smaku matchy i limonki
Składniki:
150 g ciasteczek maślanych orkiszowo-owsianych
150 g masła
1 łyżka zagęszczonego soku z agawy lub cukier
400 g świeżego sera
300 g jogurtu
100 g mascarpone
2 łyżki zagęszczonego soku z agawy lub cukier
50 g żelatyny w formie proszku
starta skórka i sok z limonki
2 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty matcha
Przygotowanie:
Rozpuść masło w garnku na kuchence. Zmiel ciasteczka mikserem albo w reklamówce przy użyciu wałka. Dodaj proszek z ciasteczek i wybraną substancję słodzącą do roztopionego masła i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Rozprowadź masę na spodzie tortownicy, przyciśnij mocno i wygładź. Odstaw do lodówki.
Wymieszaj mikserem świeży ser, jogurt, mascarpone i wybraną substancję słodzącą aż uzyskasz kremową masę.
Na białą warstwę: 400 g masy (a więc połowę) przełóż do drugiej miski. Dodaj 25 g żelatyny, sok z limonki i stratą skórkę z limonki. Dobrze wymieszaj i rozprowadź szybko na spód ciasta. Wstaw na 30 min do lodówki.
Na zieloną warstwę: Po upływie 30 min. wymieszaj pozostałą część masy (400 g) z resztą żelatyny (25 g) i sproszkowaną zieloną herbatą matcha. Szybko rozprowadź całość na białej warstwie ciasta.Wstaw sernik do lodówki na kolejne 3 godziny albo na całą noc.
Udekoruj wedle uznania plasterkami limonki, proszkiem zielonej herbaty matcha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz