Bezglutenowe tiramisu
Składniki na biszkoptowe języczki:
– 105 g białka jajka (3 jaja)
– 65 g cukru kryształ
– 55 g żółtka jaj (2-3 jajka)
– 20 g cukru kryształ
– 50 g mąki ryżowej
– 20 g mąki ziemniaczanej
– 15 g skrobi z tapioki
– cukier puder
Składniki na krem:
– 400 g serka mascarpone
– 50 g cukru
– 100 g żółtek (4 jajka L)
– 20 g amaretto
Do tego:
napar: – 3 łyżeczki kawy, – 200 ml wody
wierzch: – 10 g kakao
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kocich języczków. Żółtka ucieramy z cukrem (20 g) na jasną i puszystą masę. Białka z cukrem (65 g) ubijamy na sztywną pianę. Następnie łączymy delikatnie żółtka z białkami. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.
Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy języczki (ok. 8-10 cm) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (powinny wyjść dwie blaszki). Na koniec wyciśnięte języczki posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 12-14 minut aż języczki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Krem. Serek mascarpone rozcieramy mikserem i odstawiamy. Do żaroodpornej miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy amaretto. Następnie miseczkę stawiamy na garnku z gotującą wodą (miseczka nie powinna dotykać wody) i ubijamy żółtka na gęsty krem. Następnie do mascarpone dodajemy stopniowo masę jajeczną i delikatnie mieszamy aż do połączenia całości.
Składanie deseru. Zaparzamy kawę. Następnie języczki namaczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Na nie wyciskamy z rękawa cukierniczego krem i układamy drugą warstwę namoczonych języczków. Następnie wyciskamy druga warstwa kremu i wkładamy do lodówki na ok. 6 godzin aby się całość zestaliła. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao i dekorujemy kocim języczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz