Domowe pianki marshmallow
Składniki:
szklanka miodu
szklanka wody
3 łyżki żelatyny
½ szklanki syropu klonowego (można zastąpić miodem)
wanilia
(opcjonalnie sok malinowy)
Przygotowanie:
W ½ szklanki wody rozpuszczamy 3 łyżki żelatyny, mieszamy dobrze i zostawiamy do ostygnięcia.
W garnku doprowadzamy do wrzenia miód, ½ szklanki wody, syrop klonowy oraz wanilię.
I tutaj pierwsza uwaga, jeśli mamy termometr spożywczy to dobrze bo nasz gotujący się syrop musi osiągnąć 115-116 stopni Celsjusza. Jeśli nie macie termometru to po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy około 8 minut.
Ściągamy od razu z gazu i powoli wlewamy do miski z wystudzoną żelatyną. Jeśli macie robot kuchenny, który będzie Wam przez kolejne 10 – 15 minut mieszał masę to super, jeśli nie posiadacie w Waszej kuchni takiego wynalazku, to bierzemy mikser, siadamy i cierpliwie mieszamy. Nasza masa urośnie i zrobi się gęsta (konsystencją będzie przypominała ubite na sztywno białka jajek).
Przekładamy do formy, ja wykorzystałem formę silikonową o wymiarach 21x21cm (nasmarowaną olejem koko), wierzch przygotowanej pianki można polać sokiem malinowym lub innym ulubionym. Piankę odkładamy do ostygnięcia na 6 godzin. Po upływie czasu wyciągamy ją z formy i kroimy na kosteczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz