czwartek, 23 marca 2017

Narcyz - sernik na zimno z mascarpone i amaretto

Narcyz - sernik na zimno z mascarpone i amaretto (bez glutenu)



Składniki:

100 g serka homogenizowanego naturalnego
200 g serka mascarpone
300 g twarogu mielonego np. z kubełka
3 łyżki żelatyny i szklanka wrzątku
3 łyżki cukru
3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel zapachu migdałowego
250 g mleka słodzonego skondensowanego
200 g słodkiej śmietanki 36 %

Przygotowanie:

3 łyżki żelatyny zalej szklanką wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na czas szykowania pozostałych składników.

Dno tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub też nie. Jeśli masz ceramiczny spód, to nie ma potrzeby przenoszenia potem ciasta. Zapnij obręcz.

Wszystkie sery połącz np. mikserem w jednej misce. Dodaj mleko skondensowane wymieszane z likierem i wymieszaj całość raz jeszcze. Lekko wystudzoną żelatynę wlewaj powoli cienką strużką do sera, ciągle miksując go na małych obrotach.

W drugiej misce umieść dobrze schłodzoną śmietankę oraz cukier. Miksuj na najwyższych obrotach, aż śmietanka będzie całkiem sztywna. Przy 36 procentowej śmietance powinno to zająć tylko chwilę.

Ubitą śmietankę umieść w misce z serem. Wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką, ale nie rób tego dokładnie. W masie mają powstać „chmurki” z bitej śmietany. Masę serową od razu przełóż do tortownicy.

Sernik umieść w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny.
Po schłodzeniu możesz posypać sernik pokruszoną bezą oraz dowolną cukrową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz