Tarta cytrynowa
Składniki na ciasto:
300 g mąki
200 g mocno schłodzonego masła
100 g cukru pudru
żółtko
szczypta soli
masło + bułka tarta do formy
Składniki na krem:
skórka i sok z 4-5 cytryn
250 g śmietanki 30 proc.
200 g cukru
7 jajek
2 żółtka
Przygotowanie:
Mąkę posiekaj z masłem, żółtkiem, cukrem oraz solą. Szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię, włóż na 30 min do lodówki. Formę do tarty lub prostokątną natłuść i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temp. 180ºC. Ciastem wylep formę, nakłuj je widelcem, piecz ok. 25-30 minut na złoty kolor.
Krem: jajka oraz żółtka dokładnie utrzyj z cukrem, dodaj sok i skórkę cytrynową, wymieszaj. Śmietankę ubij, dodaj do kremu cytrynowego, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczone ciasto, a następnie krótko zapiecz (aż się zetnie). Tartę możesz podać udekorowaną plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz