Buraczana potrawka na kaszy gryczanej z mlekiem kokosowym i awokado
Składniki:
600 g burak
190 g kasza gryczana, sucha
230 g mleczko kokosowe
sok z cytryny 2 łyżki
sól 2 szczypty
pieprz czarny 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
40 g awokado
Przygotowanie:
Buraki piecz w całości ze skórką w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 1 godzinę.
Kaszę gryczaną przepłucz wodą, zalej 4 szklankami wody i ugotuj, aż będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15-20 minut). Buraki nieco wystudź, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do malaksera. Dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Zblenduj wszystko razem.
Ugotowaną kaszę wymieszaj ze zblendowanymi burakami. Na samym końcu potrawkę udekoruj pokrojonymi ćwiartkami awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz