wtorek, 28 lutego 2017

Crepe soufflee

Crepe soufflee, czyli francuskie naleśniki sufletowe z piekarnika


Składniki na ciasto:

mąka pszenna 75 g
cukier 50 g
sól – szczypta
jajko "zerówka" 2 sztuki
mleko 170 ml 
masło do smażenia

Składniki nadzienia:

mleko 80 ml 
laska wanilii1 sztuka 
żółtko z jajka "zerówki" 2 sztuki
cukier 50 g 
mąka pszenna połowa łyżeczki
likier grand marnier 2 łyżki 
białko z jajka "zerówki" 4 sztuki

Przygotowanie:

Zaczynamy od ciasta, które według wszelkich prawideł francuskich musi odpocząć obowiązkowe 30 minut. Ubijamy wszystkie składniki ciasta, by uzyskać masę bez grudek. Odstawiamy na pół godziny. Na patelni posmarowanej masłem smażymy jak najcieńsze i najmniejsze naleśniki – wygrają ci z najlepszą patelnią. Stos pięknie przyrumienionych naleśników czeka na nadzienie.

W mleku topimy rozciętą laskę wanilii i podgrzewamy. Ukręcamy żółtka z cukrem, wsypujemy mąkę i nie przestając miksować, łączymy z gorącym mlekiem. Wstawiamy na mały ogień i przez 2 minuty intensywnie mieszamy, dopóki nie zgęstnieje. Uwaga, by się nie przypaliło! Z uzyskanego gęstego kremu wyjmujemy laskę wanilii. Wlewamy Grand Marnier i mocno schładzamy. Zaleca się przykrycie z wierzchu kawałkiem folii spożywczej lub pergaminu tak, aby przylegał do budyniu i powstrzymał powstawanie kożucha.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną masła. Ubijamy na sztywno pianę z białek i w trzech partiach dodajemy ją do zimnego kremu jajecznego – szybko i ostrożnie, by nie opadła. Na naleśniku rozkładamy warstwę kremu, składamy na pół, nie ściskamy krawędzi. Wsuwamy do piekarnika na 10 minut. Teraz szeroka łopatka, przenosiny w sos i puder.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz