piątek, 3 lutego 2017

Ciasteczka migdałowe na Purim

Żydowskie ciasteczka migdałowe na Purim (Montini di mandorle)



Składniki:

mąka migdałowa 500 g 
cukier 320 g
jajko "zerówka" 2 sztuki 
skórka z 1 pomarańczy
likier arancello 50 ml

Przygotowanie:

Mąkę migdałową i cukier wsypujemy do miski i mieszamy, by połączyć składniki. Wbijamy jajka (lub 1 jajko), wsypujemy skórkę z pomarańczy, wlewamy likier i znów mieszamy. Z powstałej masy lepimy kuleczki, które zgniatamy delikatnie pięcioma palcami, tak by uzyskać kształt stożka. Tak przygotowane górki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 8 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz