Orzechowe ciasteczka amarantusowe z żurawiną, płatkami owsianymi i orzechami włoskimi
Składniki:
100 g amarantusa
2 łyżki ksylitolu
2 jajka
20 g masła
50 g serka naturalnego
21 g otręby owsiane
150 g płatków owsianych
60 g orzechów włoskich
60 g żurawiny suszonej
1 laska wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
W młynku do kawy zmiel na mąkę surowy amarantus.
Ubij jajka za pomocą miksera wraz z serkiem, masłem, ksylitolem i ziarenkami z laski wanilii na puszystą masę.
Następnie dodaj mąkę z amarantusa, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie łyżką. Dodaj posiekane orzechy włoskie i żurawinę i ponownie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Z przygotowanej masy, w rękach, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz w otwartych dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach pomiędzy ciastkami (około 3 cm)
Wstaw gotowe ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz je około 12 minut, na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz