środa, 8 marca 2017

Placki dyniowe z curry

Bezglutenowe placki dyniowe z curry



Składniki:

dynia 1 kg
cebula 2 szt.
jajka wiejskie 3 szt.
dowolna mieszanka bezglutenowa (np. do wypieku chleba) 4 łyżki (zamiennie można użyć mąki owsianej/ryżowej/kukurydzianej/ lub zmieszać je w równych proporcjach 1:1:1:1)
mąka z tapioki 1 łyżka
sól 1 płaska łyżka
pieprz 1 płaska łyżka
curry 1 łyżka
papryka słodka 1 łyżka
masło ghee lub olej kokosowy (do smażenia) ok. 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Dynię oraz cebulę obieramy i trzemy na tarce lub drobno siekamy (ja posiekałam w maszynce – najszybszy sposób).

Rozdrobnione warzywa solimy i odstawiamy na ok. 10-15 minut, żeby puściły wodę. Po tym czasie lekko je przyciskamy i odlewamy płyn pozostawiając tylko miąższ. Wszystko mieszamy z mąką, przyprawami i jajkami.

Ciasto powinno być gęste – nie wodniste.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy małe placki (ok. 1,5 łyżki ciasta na jeden placek) aż lekko się zrumienią.

Po usmażeniu placki odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem, jogurtem, twarożkiem lub serkiem homogenizowanym 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz