środa, 1 marca 2017

Pizza na gryczanym cieście

Pizza na gryczanym cieście



Składniki:

(na 2 pizze okrągłe lub jedną z blachy piekarnikowej)
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 ml wody
- 500 g mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną niepaloną)
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju do ciasta
- olej do natarcia rąk i posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie z cukrem, odstawić na kilka minut. Mąkę gryczaną w misce wymieszać z solą, dodać wodę z drożdżami, olej, wymieszać łyżką ciasto (ręką się nie da, bo to ciasto się bardzo klei). Odstawić ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formę, na której będziemy piec, wysmarować olejem. Ciasto podzielić na 2 części i rękoma umoczonymi w oleju wyłożyć formę. Później ciasto trzeba jeszcze polać olejem i można je wygładzić i "wyciągnąć". 
Na tak przygotowane ciasto układamy swoje ulubione dodatki. Brzegi pizzy powinny być dobrze wysmarowane olejem, są wtedy bardziej chrupiące.
Pieczemy w nagrzanym do 200-220 stopni piekarniku przez ok 12-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz