piątek, 3 marca 2017

Buraczana potrawka na kaszy gryczanej

Buraczana potrawka na kaszy gryczanej z mlekiem kokosowym i awokado



Składniki:

600 g burak 
190 g kasza gryczana, sucha 
230 g mleczko kokosowe 
sok z cytryny 2 łyżki
sól 2 szczypty
pieprz czarny 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
40 g awokado 

Przygotowanie:

Buraki piecz w całości ze skórką w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 1 godzinę.

Kaszę gryczaną przepłucz wodą, zalej 4 szklankami wody i ugotuj, aż będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15-20 minut). Buraki nieco wystudź, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do malaksera. Dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Zblenduj wszystko razem.

Ugotowaną kaszę wymieszaj ze zblendowanymi burakami. Na samym końcu potrawkę udekoruj pokrojonymi ćwiartkami awokado.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz