wtorek, 7 lutego 2017

Placek orzechowy z owocami

Placek orzechowy z płatkami owsianymi, miodem, jogurtem i owocami



Składniki:

3 średnie jajka (ok. 200 g)
150 g orzechów (np. po 50 g migdałów, włoskich i nerkowców)
150 g płatków owsianych
4 łyżki miodu (ok. 80 g)
150 g jogurtu naturalnego
niecała łyżeczka sody oczyszczonej (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
owoce

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić najdrobniej jak to możliwe. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Mielić w malakserze, aż zrobi się masło. Opcjonalnie zmielić najdrobniej, jak się da.
Do orzechów dodać zmielone płatki owsiane, jajka, miód, sodę, sól oraz jogurt i zmielić na gładką masę. Na koniec wycisnąć trochę soku z cytryny i dokładnie zamieszać. Odstawić na 15 minut, aż zgęstnieje.
W międzyczasie przygotować owoce: umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na górze ułożyć owoce i piec w 190 st. C przez ok. 30-35 minut, aż góra będzie ładnie przypieczona, a wsadzony patyk wyjdzie czysty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz