sobota, 11 lutego 2017

Pieczone pierogi drożdżowe z kurczakiem i warzywami

Pieczone pierogi drożdżowe z kurczakiem i warzywami



Składniki na ciasto:

niecała szklanka mleka
25 g świeżych drożdży (1/4 paczki) 
1 łyżeczka cukru
500 g mąki tortowej
1 jajko + jajko do smarowania
4 łyżki oleju lub stopionego masła
sól

Składniki na farsz:

2 piersi z kurczaka
2 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 pomidor
8 pieczarek
zioła: bazylia, tymianek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać (ma być letnie, niezbyt ciepłe), dodać drożdże i cukier, zamieszać i zostawić do rośnięcia drożdży na ok. 15 minut.
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko i wlać masło, zamieszać, dodać sól i powoli wlewać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. 

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, pomidora obranego ze skóry, pieczarki i cukinie i smażyć wszystko razem, pod koniec dodać pokrojony czosnek. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, nakładać farsz i formować pierogi. Posmarować jajkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz