wtorek, 14 lutego 2017

Paluszki z kalafiora

Paluszki z kalafiora i mozzarelli



Składniki:

kalafior
1 jajko
2 ząbki wyciśniętego czosnku
1 łyżka oleju
pół łyżeczki soli i kurkumy
szczypta pieprzu
łyżeczka suszonych ziół
50 g tartego sera mozzarella

Przygotowanie:

Potrzebne jest 700 ml pokrojonego na malutkie kawałeczki kalafiora, ma to być coś w stylu ryżu. Taki kalafiorowy granulat wstawiamy na 8-10 minut do mikrofalówki (bez wody w miseczce). Odstawiamy, by trochę wystygło.

Do miski wrzucamy pozostałe składniki i mieszkamy, by się połączyły. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt. Mój miał około 10x20 centymetrów i wysokość 1 centymetra. Wszystko trzeba ładnie uklepać by się związało.

Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach, aż nasz placek zrobi się złoty. Wyjmujemy papier z kalafiorem i kroimy na paluszki, które układamy na nowym papierze do pieczenia. Posypujemy 2 łyżkami tartej mozzarelli i chwilę grillujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz