czwartek, 2 lutego 2017

Orzechowe ciasteczka amarantusowe z żurawiną

Orzechowe ciasteczka amarantusowe z żurawiną, płatkami owsianymi i orzechami włoskimi



Składniki:

100 g amarantusa
2 łyżki ksylitolu
2 jajka
20 g masła
50 g serka naturalnego 
21 g otręby owsiane 
150 g płatków owsianych
60 g orzechów włoskich 
60 g żurawiny suszonej 
1 laska wanilii 
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie:

W młynku do kawy zmiel na mąkę surowy amarantus.
Ubij jajka za pomocą miksera wraz z serkiem, masłem, ksylitolem i ziarenkami z laski wanilii na puszystą masę.
Następnie dodaj mąkę z amarantusa, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie łyżką. Dodaj posiekane orzechy włoskie i żurawinę i ponownie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Z przygotowanej masy, w rękach, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz w otwartych dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach pomiędzy ciastkami (około 3 cm)

Wstaw gotowe ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz je około 12 minut, na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz