czwartek, 23 lutego 2017

Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy



Składniki:

4 banany
150 g mąki owsianej
50 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
50 g brązowego cukru (jeśli banany są bardzo słodkie dodaj mniej)
60 ml oliwy
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Banany rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj blenderem. Dodaj oliwę, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj.
Mąki wymieszaj z sodą i cukrem. Do masy bananowej dodaj suche składniki i łyżką wymieszaj do połączenia składników.
Keksówkę ( u mnie o wymiarach ok. 10x20) wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. 
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz