Obwarzanki / bułki bezglutenowe, ryżowo-gryczane
Składniki:
200 g mąki z ryżu brązowego
100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej
40 g siemienia lnianego zmielonego
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżeczka syropu daktylowego lub innego cukru
1 łyżka babki płesznik - zmielonej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka pektyny jabłkowej
1 łyżeczka soli
400 ml wody - ciepłej
nasiona do posypania: mak, sezam, czarnuszka
Przygotowanie:
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy syrop, wsypujemy drożdże (nie musimy nawet mieszać), odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie do dajemy len i babkę płesznik, olej. Mieszamy, odstawiamy na 2 minuty.
2. W misce mieszamy pozostałe suche składniki. Dolewamy mokre, drewnianą łyżką mieszamy ciasto.
3. Naolejowanymi dłońmi formujemy ok. 10 bułeczek. Palcem robimy otwór w środku. Przykrywamy i odstawiamy na minimum 45 minut.
4. Zagotowujemy wodę w garnku. Wrzucamy - górą obwarzanka do dołu - obwarzanki, gotujemy z każdej strony po ok. 2 minuty. Wykładamy i od razu posypujemy nasionami.
5. Pieczemy ok. 30 minut. 10 minut w 200-210 stopniach, potem zmieszamy do 180.
6. Bułki studzimy na kratce - tuż po upieczeniu ciasto jest mokre, musi odparować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz