Falefele z kminem, chili, czosnkiem i ziołami
Składniki:
ciecierzyca 400 g
świeże zioła 2 garście
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
kmin rzymski 1 łyżeczka
olej roślinny 1 litr - do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy przez noc w lekko posolonej wodzie. Odsączamy i dzielimy na pół. Jedną część gotujemy w wodzie (lub bulionie warzywnym z przyprawami) około 40 minut, do miękkości, i odstawiamy do przestygnięcia. Rozdrabniamy obie porcje ciecierzycy (maszynką do mięsa, malakserem lub blenderem ręcznym) i mieszamy z posiekanymi lub zmiksowanymi: ziołami, czosnkiem i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, mielonym kminem rzymskim i ewentualnie zmielonymi ziarnami gorczycy, kardamonu, kolendry i startym cynamonem. Jeśli lubimy ciemniejsze falafele, dodajemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli masa wydaje się sucha, dodajemy kilka łyżek wody. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy olej do mniej więcej 190 stopni. Z masy formujemy małe kulki i smażymy je około 5 minut na głębokim tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z wybranymi dodatkami – humusem, sosem jogurtowym, pitą, świeżymi warzywami, sosem chili, cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz