niedziela, 9 kwietnia 2017

Ziemniaczane chlebki ziołowo-czosnkowe

Ziemniaczane chlebki ziołowo-czosnkowe



Składniki:

ziemniaki 360 g
ser żółty 50 g
mąka kukurydziana 70 g
mąka ziemniaczana 40 g
czosnek 4 g /1 łyżeczka/
sezam 4 g /1 łyżeczka/
nasiona chia 4 g /1 łyżeczka/
słonecznik 10 g /2 łyżeczki/
zioła prowansalskie 4 g /1 łyżeczka/
oliwa z oliwek 7 ml /1 łyżeczka/
jajko 1 szt

Przygotowanie:

Gotuję ziemniaki i rozgniatam je. Dodaję mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Wbijam jajko i trę ser. Wszystko mieszam i zagniatam ciasto. Formuję małe płaskie chlebki (aby łatwiej było to zrobić można zwilżyć wodą dłonie). Górę chlebka smaruję oliwą. Posypuję go sezamem, nasionami chia, suszonym czosnkiem, słonecznikiem. Wstawiam chlebki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i zostawiam je tam na 15 minut. Po tym czasie delektuję się smakiem pysznych chrupiących ziemniaczanych chlebków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz